Categories

Retete de primavara

    Astazi,7 mai, renuntam la retetele de post si la cele destinate sarbatorilor de Paste. Ne intoarcem la retetele pentru copii. Ceea  ce va rog insa este sa folositi urmatoarele retete ca sa stiu ca ati citit ceea ce am lasat la indemana. Luna aceasta de primavara este un dar ceresc pentru copiii nostri.  Am de gand sa va ajut sa le facem o sarbatoare de neuitat la 1 iunie.

    Incepem cu retete de primavara.

Piure de mere cu brânzã de vaci

          2-3 mere mari, 2 linguri cu brânzã de vaci proaspãtã, 2 linguri de sirop de zahãr sau 1 linguritã de miere (de preferat).

– Merele se spalã, se curãtã de coajã cu un cuþit de inox, se dau pe rãzãtoarea de sticlã.

– Se paseazã brânza de vaci cu o furculiþã inox sau se trece pe rãzãtoarea de sticlã; se pune peste mere. Se omogenizeazã.

– Cojile si cotoarele se fierb cu apã cât sã le acopere timp de zece minute.

– Se face un sirop de mere si brânzã din apa de mere ºi 1 lingurã cu zahãr, ca sã se poatã pãstra în frigider si care se foloseste la pregãtirea mesei de fructe.

– Se pune peste amestec o lingurã de sirop de mere, se freacã spumã si se dã copilului mic (dupã ce a trecut de 6 luni).

Salatã de fructe

          1 mãr, 1 parã, 2 prune, 2 piersici, 1 felie de pepene galben, 1 lingurã de zahãr, 1 linguriþã zeamã de lãmâie.

Se spalã fructele, se curãtã de coajã si de sâmburi, se taie cuburi mici.

Se amestecã toate într-un castron adânc, se acoperã cu o lingurã de zahãr si se lasã la macerat, la rece, o orã.

Se amestecã bine, se pun fructele în ceascã, se acoperã cu sirop si se serveste salata cu putinã zeamã de lãmâie sau cu o linguritã de friscã (numai copiilor care au trecut de un an).

Ardei umpluti cu brânzã si mãrar (1-15 ani)

          1 ardei gras sau 1 gogsºar pentru 1 copil, 5 linguri de brânzã dulce, 2 linguri de cascaval sau telemea rasã, 1/2 ceapã, smântânã, 1 ou fiert tare, 1 lingurã de mãrar tocat, frunze de salatã.

– Se pune brânza în amestec într-o farfurie adâncã, se pun deasupra: 2-3 linguri de smântânã, jumãtate de ceapã micã tocatã fin, mãrar verde tocat, un ou fiert tare dat pe rãzãtoarea micã si se amestecã usor cu o furculiþã inox.

– Ardeiul se spalã, se goleste de seminþe (se taie un cãpãcel în jurul cozii folosind un cutit ascuþit), se scurge, apoi se umple folosind o linguritã pentru a nu rãmâne goluri. Se asazã ardeiul pe frunze de salatã.

– Se taie ardeiul în patru fãrã sã se desprindã feliile, se pun în mijloc felii de rosii si jumãtãti de mãsline si se serveste micul dejun cu pâine încãlzitã pe plitã sau cu jumãtãti de corn proaspãt lângã ceai aromat din fructe de pãdure.

Rosii umplute cu cruditãti (2-15 ani)

          Câte 1 rosie de fiecare copil, 2 ouã fierte tari, 100 g suncã slabã sau salam de suncã, miez de salatã verde, mãrar tocat, ceapã verde, 1 fir de usturoi verde, 1/4 lãmâie.

– Se spalã si se golesc rosiile, se lasã sã se scurgã cu tãietura în jos pe o farfurie curatã.

– Ouãle se fierb, se lasã în apã rece, se decojesc si se dau pe rãzãtoarea micã. Peste ele se pun:

– Miezul de salatã ales frunzã cu frunzã, spãlat si tocat fin; mãrarul tocat mãrunt, sunca sau salamul tãiat fâsii subtiri, ceapa si usturoiul tocate mãrunt.

– Amestecul se omogenizeazã dupã ce se stropeste cu zeamã de la un sfert de lãmâie. Dacã este prea consistent, amestecul se subtiazã cu miez de rosie tocat mãrunt.

– Se umplu rosiile cu acest amestec, se taie în patru si se asazã pe frunze de salatã verde înconjurate de mãsline fãrã sâmburi si fructe acrisoare (visine, agriºe, afine).

– O masã intens coloratã mãreste apetitul!

– Se serveste micul dejun cu pâine proaspãtã si ceai aromat de plante.

Bors de miel (3-15 ani)

          1/2 kg coastã de miel, coada si capul, 1 salatã verde, 1 legãturã de ceapã verde, 1 legãturã de usturoi verde, 3 linguri de orez, 1 l de borº, leuºtean verde tocat, 1 pahar de smântânã.

Se curãtã carnea de pielite si de pãr, se spalã în mai multe ape reci si se pune la fiert cu un litru de apã rece. Se spumuieste des, pânã când supa rãmâne limpede. (Sau: se clocoteste supa 2 minute, se aruncã apa, se spalã vasul si carnea, se pune la fiert cu 2 l apã rece).

Se curãtã ceapa, usturoiul si salata, se spalã în douã-trei ape, apoi se toacã mãrunt. Se pun sã fiarbã în supã odatã cu orezul, numai când carnea a fiert pe jumãtate.

Orezul se alege, se spalã în multe ape reci si se pune la fiert în supã (sau se fierbe separat) odatã cu ceapa, usturoiul si salata.

Se fierbe borsul separat, se spumuieste si se acreste supa. Se sãreazã dupã gust, se pune leusteanul tocat fin si se trage oala de pe foc.

Se lasã sã se rãceascã un sfert de orã, apoi se drege cu smântânã bãtutã cu borº fierbinte.

Borsul de miel se serveste foarte cald, cu pâine proaspãtã, la masa tradiþionalã de Pasti.

Carnea de miel este indigestã. Ea se dã copiilor numai dupã ce au împlinit doi ani si au o stare de sãnãtate bunã.

Bors de salatã cu piept de pasãre (1-15 ani)

          1 piept de pasãre, 3-4 salate mijlocii, 2 ouã, 1 lingurã de unt, 2 linguri de orez, 1/2 l bors, leuºtean tocat, smântânã.

– Pieptul de pasãre se pune la fiert cu doi cartofi, doi morcovi, o telinã si un pãstârnac, acoperite toate cu l litru de apã rece. Se spumuieste când apa dã în clocot, se acoperã vasul si se fierbe supa jumãtate de orã.

– Legumele se scot si se taie cubulete, se amestecã usor cu maionezã, ceapã verde tocatã si mãsline fãrã sâmburi.

– Aceasta este o salatã de legume care se poate servi între mese.

– În supa în care au fiert legumele se pune salata aleasã frunzã cu frunzã, spãlatã în mai multe ape si tãiatã fâsii subþiri de 1/2 cm. Se fierbe acoperit un sfert de orã, dupã care se pun peste supã: orezul fiert si scurs, borsul fiert separat si spumuit, sarea necesarã si leusteanul tocat. Se dã totul în douã – trei clocote si se stinge focul.

– Carnea de la piept se taie în cuburi mici.

– Din douã ouã si o lingurã de unt se face o omletã care se taie pãtrate si se rãstoarnã împreunã cu pieptul de pasãre peste borsul de salatã. Se serveste cald, dres cu smântânã. Cu pâine veche de o zi sau uscatã în cuptor.

Supã albã cu gãluste de gris (1-15 ani)

          1 piept de pasãre sau 1 rasol mic de vitã sau carne de viþel cu os, 1 morcov, 1 ceapã, 1/2 þelinã, 1 cartof, sare, 1 ou, 3-4 linguri de griº, pãtrunjel tocat.

– Se spalã carnea si se pune la foc în oala mare cu multã apã. Când dã în clocot supa se spumuieste de mai multe ori si se lasã sã fiarbã pe foc mic jumãtate de orã. Carnea are nevoie de o fierbere de duratã pentru a lãsa în supã vitaminele si proteinele pe care le conþine.

– Se curãtã morcovul, telina, ceapa si cartoful, se spalã si se taie pe lung în patru felii mari care se pun sã fiarbã în supa de carne.

– Dupã jumãtate de orã se scoate carnea si se gãteste din aceasta o mâncare dieteticã.

– Se scoate ceapa si se aruncã, dar se pãstreazã morcovul, þelina ºi cartoful care se vor servi în supã, întregi sau tãiate felii mici.

– Supa se strecoarã, se sãreazã si se fac gãluste de gris care se pun sã fiarbã în supa fierbinte.

– Se spalã oul, se sparge în farfurie adâncã, se bate un minut cu furcu­lita, apoi se pune grisul în ploaie si se continuã operaþia pânã când grisul se desprinde de pe furculiþã. Se pune o picãturã de ulei în compoziþie, se amestecã bine si se iau cu lingurita portii mici care se pun la fiert în oala acoperitã. Supa nu trebuie sã fiarbã în clocot când se pun gãluºtele.

– Dupã douãzeci de minute se pune un pahar cu apã rece peste supã, se presarã verdeatã tocatã si se stinge focul

– Supa se serveste caldã, cu bucãti de legume putinã carne puse în farfurie, alãturi de putinã pâine veche sau uscatã în cuptor.

Melcisori cu ciuperci (3-15 ani)

          200 g paste sub formã de spiralã sau melci, 100 g suncã grasã, 300 g ciuperci, 2 linguri de unt sau margarinã finã, caºcaval ras, 2 linguri de smântânã, 4-5 fire de pãtrunjel verde, sare, mentã pisatã.

– Se curãtã ciupercile, se desprind coditele si se spalã sub jet de apã sau în mai multe ape cãldute. Se limpezesc în apã rece cu sare sau cu otet. Se taie felii subþiri si se pun în cratiþã emailatã, cu o lingurã de unt sau margarinã. Se acoperã vasul si se lasã focul mic.

– Se pune la fiert apã multã în care se adaugã o lingurã de sare. Când apa dã în clocot se pun pastele la fiert. Dupã 1/4 orã se acoperã vasul, apoi se spalã ºi se scurg. Se pun  într-o cratiþã mare cu ciupercile care au stat pe foc mic 20 minute.

– Sunca (sau costita afumatã) se taie cuburi, se rumeneste într-o lingurã de unt si se pune peste paste.

– Peste acest amestec se pune smântânã, se omogenizeazã încet totul, se tine cratita pe foc douã minute.

– Se rade cascaval deasupra, se potriveste de sare, se parfumeazã cu mentã.

– Se serveste cald, cu/fãrã pâine.

      Cartea de bucate pentru copii se gaseste in format electronic la www.librarieametist.ro. Comenzi la mail: ametist92@yahoo.com

Comments are closed.