Categories

Pentru zile toride

Ceai cu fructe (2-15 ani)

          1/2 bananã, 1 mãr, 1/2 portocalã, visine, 1 felie pepene galben,  4-5 prune, 5-6 boabe de struguri,  frunze de mentã, flori de tei, 100 g zahãr.

– Se pune la fiert un litru de apã rece. Când clocoteste se toarnã apã peste frunze de mentã în amestec cu flori de tei – câte o linguritã plinã din fiecare plantã, puse în vas smãltuit. Se acoperã. Dupã un sfert de orã ceaiul se strecoarã si se pune în sticlã. Se acoperã cu dop de sticlã si se pune la rece.

– Se face o salatã de fructe de sezon. Fructele se spalã, se curãtã de seminte si de coajã, se pun în castron cu zahãr deasupra. Se toarnã peste ele sirop de fructe sau ceai rece.

– Se tin la macerat douã ore. Se scot apoi fructele, se pun în canã, se acoperã cu ceai rece, se serveste totul ca desert, alãturi de biscuiti sau piscoturi.

Suc de mere

          4 mere bine coapte, 2 struguri muscat, 1/2 lãmâie, 1 pahar de apã mineralã sau apã tonicã, putin zahãr.

– Se curãtã merele de coajã si se dau pe rãzãtoarea micã, apoi se pun în strecurãtoare sã se scurgã. Peste acest suc se pune sucul de lãmâie pentru ca sã nu-si schimbe culoarea.

Strugurii se spalã si se zdrobesc în mânã.

 Sucurile se amestecã si se îndulcesc dacã este nevoie, apoi se dilueazã cu apã mineralã sau cu apã tonicã. Se împarte bãutura în pahare si se serveste imediat, la temperatura camerei, în pahare ornate cu felii subþiri de lãmâie trecute prin zahãr tos.

Se pot folosi sucuri obþinute industrial:

3/10 – struguri, 2/10 lãmâie, 5/10 – mere.

 

Comments are closed.