Categories

Meniu de vara pentru copii

Chifle umplute (3-15 ani) Aperitiv cald
4 chifle mari, 100 g sardele, 1 lingură de unt, verdeaţă tocată, miezul de la două roşii, două ouă fierte, 1 ceaşcă de lapte.
Se golesc chiflele de miez după ce s-a tăiat partea de sus. Se fărâmă mărunt miezul, se pune în castron, se umezeşte cu jumătate din cantitatea de lapte şi se freacă încet cu unt, verdeaţă tocată, peşte tăiat felii subţiri şi miezul de la două roşii. Se potriveşte de sare. Se taie ouăle felii subţiri, se pun peste amestec. Se umplu chiflele, se pun în forma de sticlă unsă cu unt, se stropesc cu lapte şi se pun pentru douăzeci de minute în cuptor cald. Se servesc fierbinţi, cu felii de legume crude sau murate şi pâine prăjită uşor.


Borş de carne de pui cu legume (1-15 ani)

1/2 pui, 1 roşie, 1 ceapă, 1 ardei, 1 morcov, 2 linguri de orez, 1/2 l borş, 1 salată verde sau 1 legătură de lobodă, sare, leuştean tocat, 3-4 linguri de smântână.
– Se spală carnea (se pot folosi părţile care nu se pot face friptură: spatele, măruntaiele, aripile, târtiţa, capul) se pune să fiarbă cu un litru de apă rece.
– Când e gata să dea în clocot, se spumuieşte cu atenţie, se dă focul mic (în felul acesta toate impurităţile se strâng la un loc) şi se spumuieşte încă o dată.
– Se curăţă legumele, se spală, se taie julien (fideluţă) şi se pun în supă. Roşia se opreşte pentru că se va pune în supă un sfert de oră după ce s-au pus legumele.
– Se curăţă salata frunză cu frunză, se spală, se toacă mărunt. La fel se procedează cu roşia. Se pun să fiarbă în supă şi după un sfert de oră se adaugă orezul fiert şi scurs.
– Se lasă la foc mic câteva minute, după care se pune borşul fiert separat şi spumuit, sarea necesară şi leuşteanul tocat. Se clocoteşte totul un minut şi se stinge focul.
– Borşul se drege cu smântână după un sfert de oră.
– Se serveşte cald, cu pâine proaspătă.

Chifle umplute cu ciuperci în sos alb (5-15 ani)
4 chifle mijlocii, 2 linguri de unt, 2 linguri de făină, 1 cană de lapte, 250 g ciuperci, 100 g caşcaval ras, sare.
– Se face un sos alb dintr-o lingură de unt, făină pusă în ploaie şi lapte dulce turnat încet peste pasta de făină. Se lucrează la foc mic, într-un vas emailat. Sosul se fierbe zece minute apoi se trage vasul de pe foc.
– Ciupercile şi codiţele lor, spălate în mai multe ape şi tăiate felii subţiri, se pun cu o lingură de unt şi un praf de sare într-o cratiţă emailată să se înmoaie pe foc mic. După un sfert de oră se răstoarnă ciupercile peste sos şi se fierb un alt sfert de oră amestecând cu o lingură de lemn ca să nu se prindă mâncarea de vas.
– Se golesc chiflele, se stropesc uşor cu lapte, apoi se umplu cu ciu­perci. Deasupra chiflelor se rade caşcaval sau parmezan sărat şi se pun într-o formă de sticlă, unsă cu unt, la cuptor.
– Se servesc fierbinţi, după ce au stat la cuptor un sfert de oră.

Pandişpan cu cireşe sau cu vişine  (1-15 ani)
4 ouă, 1 cană de zahăr, 1 cană plus 3 linguri de făină, 1 ceaşcă de apă, 1 ceaşcă de ulei, 500 g cireşe sau vişine fără sâmburi, 1 praf de sare, coajă rasă de lămâie.
– Se spală ouăle, se şterg, se sparg separându-se gălbenuşurile de albu­şuri. Gălbenuşurile se bat spumă cu apă, ulei şi puţină sare. Se adaugă zahărul şi se continuă operaţia până când nu se mai simt cristalele de zahăr în compoziţie.
– Se pune făina proaspăt cernută şi se bate în continuare.
– Într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu făină se pun fructele curăţate de codiţe şi de sâmburi spălate şi bine scurse.
– Se răstoarnă aluatul (care este ca o smântână groasă) peste fructe şi se pune forma în cuptor pentru o jumătate de oră. Este gata când prăjitura se aureşte uşor.
– În compoziţie se pune coajă rasă de lămâie sau zahăr vanilinat. Se răceşte prăjitura în tavă un sfert de oră, se pudrează cu zahăr farin şi se taie felii potrivit de groase.
– Se serveşte şi după două zile.

Coctail Valencia
1/2 lămâie, 1/2 fruct de ananas, 1/2 nucă de cocos.
– Fructele curăţate şi spălate, se taie felii mici şi se pun în storcătorul de fructe.
– Pulpa fructelor se aruncă sau se serveşte cu frişcă.
– Sucul obţinut se împarte în pahare, se ornează fiecare pahar cu felii subţiri de lămâie. Se serveşte coctailul imediat.

Comments are closed.