Categories

Budincă cu brânză de vaci cu fructe (7 luni – 7 ani)

200 g. brânză de vaci  făcută în casă, 1 gălbenuş de ou, 2 albuşuri, 2 linguri de zahăr, 1 praf de sare, vanilie, fructe din dulceaţă sau un măr.

– Brânza de vaci se obţine din lapte dulce nefiert care se încălzeşte până la temperatura de fierbere (pasteurizare) după care se trage de pe foc. Se pune peste lapte un borcan de iaurt simplu sau 150 ml. smântână.

– Laptele se lasă să se răcească, apoi se pune în tifon şi se lasă să se scurgă.

– Brânza obţinută este necesară mesei copiilor mici până la 1 an.

– Se freacă spumă gălbenuşul cu zahărul şi puţină vanilie. Se sărează puţin şi se amestecă peste brânză.

– Se taie felii un măr curăţat de coajă şi de seminţe şi se amestecă şi aceasta peste brânză. Se pot folosi  fructe din dulceaţă.

– Se unge un vas rotund cu unt.

– Se bat două albuşuri spumă tare şi se amestecă peste brânză, se omogenizează uşor  umblând cu furculiţa de jos în sus  şi se răstoarnă totul în forma unsă.

– Se fierbe budinca în bain – marie  jumătate de oră.

– Se răceşte şi se taie felii în rază care se servesc copiilor cu sirop, ceai cald şi îndulcit , compoturi sau peltea de mere.

Sufleu de legume (2 – 15 ani)      Gustare între mese.

1 dovlecel, 6-8 păstăi de fasole verde, mazăre, 1 ardei gras, 1/4 varză albă, brânză rasă, 4 ouă, unt, sare, 2 linguri de făină.

Sufleul este un preparat pe bază de ou.

Pentru reuşita trebuie să reţineţi:

– Albuşul se bate spumă tare şi se pune peste amestecul de gălbenuşuri cu legume, fructe, carne, etc. când acesta este pus deja în tavă pentru a fi copt.

– Se omogenizează amestecul de jos în sus, se mişcă forma uşor după care se pune în cuptorul încălzit la 120 de grade.

– Se coace cu cuptorul închis douăzeci de minute şi cu cuptorul întredeschis înca zece minute.

– Se taie călduţ (după 20 de minute de când a fost scos din cuptor) şi se serveşte imediat.  Sufleul păstrat îşi pierde aspectul şi cade.

– Legumele se curăţă, se spală şi se fierb cu apă caldă cât să le  acopere. Fierberea se face la foc potrivit cu vasul acoperit.

– Se scot, se scurg şi se fac piureu sau se taie în cuburi mici. Varza se toacă mărunt şi se pune la fiert peste restul legumelor când acestea sunt aproape fierte.

– Într-un vas smălţuit se face un sos alb din: o lingură de unt încălzit în care se încorporează făină, se subţiază cu lapte nefiert şi se fierbe sosul zece minute. Se trage cratiţa de pe foc, se răceşte  sosul.

– Piureul de legume se  pune în sos împreună cu cele patru gălbenuşuri  bătute un minut. Se omogenizează, se sarează, se pune brânză rasă (Se pot folosi:  resturi de caşcaval sau telemea, brânză dulce sau caş proaspăt tăiat felii subţiri), după care se pun albuşurile.

– Albuşurile se bat spumă tare, se pun peste amestec se omogenizează umblând cu furculiţa de jos în sus.

– Se unge o formă de chec cu unt şi se pune la cuptor pentru o jumătate de oră la foc potrivit. (Dacă forma este destul de largă  omogenizarea cu albuşurile se face în formă)

Când sufleul s-a rumenit, se scoate, se răceşte şi se taie felii care se servesc imediat.

Mere glasate (1-10 ani)

4 mere mari, 1 felie de franzelă, 1 ou, 1 ceaşcă de lapte dulce, 1 ceaşcă de stafide, 4 nuci tocate, 2 linguri de zahăr, 1 lingură de unt.

– Pentru glasare: 2 linguri de ciocolată rasă sau 3 linguri de zahăr şi        3 lin­guri de apă.

Se spală merele, se golesc de seminţe şi de miez până rămân cu o grosime de 1 cm.

– Miezul de franzelă se ţine în lapte dulce, se fărâmiţează bine şi se amestecă peste el oul bătut, două linguri de zahăr, stafidele curăţate şi spălate şi miez de nucă tocat fin. Amestecul se sărează uşor, după care se omogenizează bine şi se umplu merele.

– Se pun la cuptor merele într-o formă de sticlă incasabilă unsă cu unt şi se ţin la foc viu douăzeci de minute.

– Când s-au înmuiat se scoate forma şi se acoperă merele cu sirop de zahăr sau cu ciocolată desfăcută în apă caldă. Se pune forma la cuptor pentru alte cinci minute ca să se întărească siropul şi se stinge focul.

– Se servesc calde, ca desert.

Comments are closed.