Categories

Retete pentru Lasata Secului

Lăsata Secului

Carne de pasăre cu sos de smântână

4–6 p

1 pui sau găină mijlocie, 500 g smântână, 2 linguri cu unt, 2 linguri cu făină,sare, piper măcinat, 1 pahar cu ulei

Se curăţă carnea de pasăre, se porţionează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-un castron şi se ţine la cald. Din unt, făină şi smântână se face un sos alb: untul se pune într-o cratiţă mai mică, se înmoaie uşor, se pune făina şi se amestecă omogen cu o lingură de lemn. Se pune câte puţină smântână, se amestecă mereu până când se obţine un sos fluid fără cocoloaşe. Se pune sare şi se fierbe sosul 10 minute cu cratiţa aşezată pe o tablă, după care se pun bucăţile de carne în sos şi se lasă să mai fiarbă 1/4 oră.

Se serveşte mâncarea fierbinte, condimentată cu puţin piper măcinat cu mămăligă caldă.

Friptură de pasăre cu sos de mere

4–6 p

1 pui sau 1 găină, 1 kg mere, 2–3 linguri cu zahăr, 1 cană cu suc de roşii, sare, 1 pahar cu ulei, 1/2 lămâie, 2 linguri cu unt

Se curăţă pasărea, se trece prin flacără, se goleşte şi se spală cu multă apă rece, după care se sărează şi se taie în 6 porţii. Se freacă încet carnea cu felii de lămâie, se unge cu unt şi se pune în tava de friptură cu 1 cană de apă. Se frige la foc potrivit până când se rumeneşte.

Se pregăteşte un sos de mere: se curăţă fructele de coajă şi seminţe, se taie felii se pun în straturi într-o cratiţă cu ulei. Se acoperă cu zahăr şi se călesc la foc mic amestecând mereu în cratiţă până când merele se fărâmă uşor. Se pune sucul de roşii, se fierb până devin pastă groasă. Se sărează puţin. Carnea friptă se trece pe farfurii, alături se pune sos de mere şi se serveşte totul cald, cu pâine proaspătă şi vin alb dulce.

Guşă de curcan umplută

4–6 p

1 guşă de curcan, 1 piept de pui fără os, 100 g slănină afumată, 2 cepe, 2–3 ficăţei de pui, 1 ou, 1/2 lămâie, cimbru, pătrunjel tocat (verde sau uscat), 1 pahar cu ulei

Se întoarce guşa pe dos, se curăţă de grăsime, se spală şi se scurge. Carnea de pui, ficăţeii şi ceapa se trec prin maşina de tocat şi se amestecă, aşezată în vas adânc cu slănina tăiată mărunt, 1 ou întreg, pătrunjel tocat, sare şi piper măcinat. Amestecul se frământă cu mâna, se umple guşa curcanului, se coase la capete şi se turteşte puţin. Se pune în cratiţă cu ulei, se rumeneşte pe toate părţile, după care se pune într-o formă de friptură, se pune cimbru, se acoperă pe trei sferturi cu apă şi vin, se toarnă şi uleiul în care s-a rumenit şi se frige 1 oră la foc potrivit.

Se serveşte tăiată felii groase lângă piure de cartofi şi salată de sezon.

Friptură de pasăre

4–6 p

1 pui mare, 2 linguri cu unt, 1 lămâie, 2 morcovi, 1 ceapă, sare, cimbru, măghiran, 1 păstârnac, 1 pahar cu vin

Se curăţă puiul, se trece prin flacără, se goleşte de intestine şi se de măruntaie, se freacă uşor cu ulei apoi se spală cu atenţie. Măruntaiele se curăţă şi se spală, se lasă cu puţină sare pe ele într-o farfurie. Puiul se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară, se freacă cu felii de lămâie, se unge cu unt şi se aşază în tava de friptură. Se umple cu măruntaiele sărate, 1 ceapă, 1 morcov şi 1 păstârnac curăţate şi tăiate felii. În tava de friptură se pune 1 cană cu apă, se pun condimentele şi un morcov tăiat rondele, iar tava se pune în cuptorul cald pentru 1 oră. Dacă lipseşte cuptorul friptura se face pe plită cu cratiţa acoperită. Când s-a rumenit friptura se întoarce, se stropeşte cu vin şi se mai frige 1 oră. Se serveşte porţionată cu garnitură de legume fierte stropite cu sosul de friptură, cu salată de sezon şi pâine proaspătă.

Ficăţei de pasăre în sos de vin

4–6 p

700 g ficăţei de pasăre, 2 cepe, 1/2 l suc de roşii sau 2 roşii conservate, 3 linguri cu unt sau 1 pahar cu ulei, 1 pahar cu vin, sare, mărar şi pătrunjel tocate

Se curăţă ficatul cu atenţie ca să nu aibă resturi de fiere, se spală în mai multe ape şi se pune să fiarbă 5 minute în apă caldă cu sare. Se scoate, se spală, se taie felii dacă este mare şi se pune în cratiţă mare să se prăjească în ulei cu cele două cepe tocate mărunt. Se lasă 1/4 oră cu vasul acoperit pe flacără mică, se stinge cu vin şi suc de roşii sau roşii tocate mărunt, se fierbe mâncarea încă 1/4 oră cu vasul descoperit. Se trec ficăţeii pe farfurii cât sunt calzi, se înconjoară cu garnitură de legume fierte acoperite cu sosul în care s-au făcut şi presărate cu mărar şi pătrunjel tocate împreună.

Se serveşte cu pâine proaspătă şi vin alb.

Ficat de pasăre cu ciuperci

4–6 p

500 g ficat de pasăre (de gâscă, de găină sau de pui), 2 cepe, 300 ciuperci, 1 pahar cu ulei, sare, piper boabe, 1 pahar cu vin, mărar tocat, 1 lingură cu bulion de roşii

Se curăţă ficatul cu atenţie, se spală,m se fierbe în apă caldă cu sare timp de 5 minute. Se scoate şi se spală iar, se taie felii mari.

Se curăţă ceapa şi se taie peştişori, se căleşte în ulei până devine transparentă. Atunci se pun ciupercile curăţate, spălate şi tăiate sferturi, se acoperă vasul şise fierbe cu vin 1/4 oră. Se pun ficăţeii peste ciuperci, se adaugă sare, piper boabe şi bulion de roşii şi se continuă fierberea în că 1/4 oră.

Se serveşte friptura fierbinte cu garnitură de orez sau legume fierte şi scurse, presărate cu mărar tocat lângă pâine proaspătă şi cu vin alb sec.

Jigou de berbec cu orez

4–6 p

1 1/2 kg pulpă de berbec, 1/2 kg ceapă arpagic, 1 cană cu orez, 2 linguri cu bulion de roşii, 3–4 căţei de usturoi, 2 linguri cu unt, 1 pahar cu ulei, 2 linguri cu oţet, pătrunjel tocat, sare, piper

Se curăţă carnea de pieliţe, se spală, se crestează oblic şi se împănează cu usturoi. Se stropeşte cu oţet şi ulei, se aşază în tava de friptură cu ceapa curăţată şi netăiată. Se adaugă 1 cană cu apă, se pun boabe de piper, iar carnea se presară cu sare. Se frige la foc tare până când carnea prinde o tentă aurie, după care se face focul mic şi se lasă să fiarbă în sosul ei.

Se pregăteşte orezul: se alege, se spală, se căleşte cu două linguri cu ulei, se umple cratiţa cu 3 căni de apă caldă şi se pune la cuptor să fiarbă 1/2 oră cu sare şi piper boabe. Friptura se taie felii mari, se trece pe farfurii cu arpagic şi orez alături, presărate cu pătrunjel tocat.

Se serveşte totul cald, cu felii subţiri de pâine de casă şi vin alb.

Sarmale din carne de oaie

6–8 p

1 kg de oaie, 2 cepe, 1 ceşcuţă cu orez, 60 foi de viţă de vie, 1 ou, sare, piper măcinat, 2 linguri cu bulion de roşii, pătrunjel tocat, 1/2 l vin, 1 cană cu smântână, 2 linguri cu oţet

Se curăţă carnea, se taie felii se ţine 2 ore în apă (cât să acopere carnea) cu oţet şi sare grunjoasă, apoi se scoate, se şterge cu prosop curat şi se trece prin maşina de tocat cu cepele curăţate şi tăiate felii şi cu felia de pâine. Peste carne se pun: bulionul de roşii, pătrunjelul, 1 ou, orezul ales şi spălat, sare şi piper măcinat. Se frământă amestecul cu mâna până la omogenizare şi se lasă să-şi amestece aromele cu vasul acoperit 1/4 oră. Se spală foile de viţă, se opăresc (dacă sunt murate se ţin doar în apă fierbinte 5 minute, apoi se scurg), se taie în două şi se fac sărmăluţe mici. Se aşază  sarmalele în vas de lut sau în cratiţă emailată cu pereţii înalţi, se fierb 1 oră acoperite cu apă caldă, se scad în cuptor 1 oră cu vinul pus când nu mai au lichid şi se servesc fierbinţi cu smântână deasupra. Sarmalele sunt bune cu mămăliguţă caldă şi vin alb

Tocană din carne de miel

4–6 p

1 kg carne de miel, 1/2 kg ceapă, 1 pahar cu ulei, sare, 1/4 linguriţă cu boia dulce de ardei, 1 pahar cu suc de roşii, pătrunjel şi mărar, 300 g ciuperci, 2 fire de usturoi verde

Se curăţă, se spală şi se porţionează carnea de miel, se prăjeşte în ulei fierbinte până se rumeneşte. Se scoate pe un platou şi se lasă la cald. Se curăţă ceapa, se taie peştişori şi se căleşte în uleiul în care s-a prăjit carnea. Se adaugă apă din când în când, iar când a devenit transparentă se adaugă suc de roşii, boia de ardei, usturoi tocat şi se lasă să fiarbă acoperit. Se curăţă ciupercile, se spală frecând cu mâna peste lamele în timp ce se ţin sub jetul de apă, se pun la fiert întregi sau tăiate jumătăţi în apă caldă cu sare. Se scot după 1/4 oră, se scurg şi se pun odată cu carnea şi verdeaţa tocată în sosul de ceapă. Se fierb împreună 1/4 oră, se serveşte mâncarea fierbinte cu mămăligă.

Şniţele din carne de berbec

4–6 p

1/2 kg carne de berbec sau de oaie, 2 ouă, 4 linguri cu făină, 1 pahar cu lapte dulce, sare, piper măcinat, 1 pahar cu ulei, 1/2 lămâie, 2 linguri cu oţet, usturoi

Din apă, oţet şi usturoi tocat se face o soluţie în care se marinează carnea de berbec 2–3 ore. Se scoate, se taie felii subţiri, se freacă fiecare felie de carne cu lămâie, se bate cu bătătorul de lemn, se sărează şi se piperează. Se lasă 10minute la rece.

Din 2 ouă, 3 linguri cu lapte şi puţină sare se face un aluat de clătite mai gros. Se trec feliile de carne prin făină apoi prin aluat şi se prăjesc în ulei încins.

Şniţele se servesc calde cu legume fierte şi salată de sezon. Este potrivită pâine neagră alături de un vin alb demisec.

Friptură din muşchi de vacă

4–6 p

1 kg muşchi de vacă, 200 g slănină afumată, 2 morcovi, 2 cepe, 1 ceşcuţă cu ulei, 2 căţei de usturoi, 1 pahar cu vin, sare, cimbru, piper boabe

Se spală carnea, se şterge cu prosop curat, se împănează cu felii de slănină afumată şi usturoi tăiat felii. Se unge cu ulei pe toată suprafaţa şi se pune într-o tavă de friptură pe un strat de morcovi şi ceapă. Se condimentează cu cimbru şi piper boabe, se pune deasupra 1 cană cu apă şi se aşază tava pe foc(pe plită, acoperită cu capac sau cuptor, la foc potrivit). Se întoarce des, se scoate când furculiţa pătrunde uşor în carne, se taie felii şi se trece în farfurii lângă legume sote sau fierte şi scurse. Deasupra se toarnă sosul de legume: legumele se trec prin sită, se adaugă uleiul care a rămas, 1 pahar cu vin, eventual slănina rămasă şi sare. Se fierbe 10 minute, se toarnă cu lingura peşte legume şi carne.

Se serveşte caldă, cu pâine proaspătă, salată de sezon şi vin alb

Friptură de vacă înăbuşită

6–8 p

1 1/5 kg pulpă de vacă, 1 ceşcuţă cu ulei, 1 ţelină, 2 cepe, 2 morcovi, 2 roşii, 1 pahar cu vin, 2 foi de dafin, sare, piper boabe, cimbru, 1 căpăţână de usturoi

Se spală carnea, se usucă în prosop curat, se unge cu ulei, se sărează uşor şi se piperează, se pune bucata întreagă într-o cratiţă mare şi se rumeneşte la foc potrivit.

Se scoate pe un platou, iar în cratiţă se călesc legumele spălate şi tăiate julien, ceapa tocată peştişori şi roşiile decojite, tăiate felii. Se lasă să fiarbă la foc mic cu o cană de apă caldă, sare, dafin, piper boabe, cimbru şi puţin usturoi tocat 1/4 oră.

Se împănează friptura cu usturoi, se pune în cratiţa cu sos, se acoperă cu capac şi se frige 1/2 oră, când se toarnă vinul. Se continuă frigerea încă 1/2, se scoate carnea şi se taie felii, se acoperă cu sosul în care s-a făcut, se serveşte cu salată şi pâine de casă.

Şniţel din carne de vacă sau de mânza

4–6 p

1 kg carne macră de vacă sau mânzat, 1/2 kg ceapă, 1 pahar cu ulei, sare, piper, 2 linguri cu făină, 1 pahar cu vin

Se taie carnea felii, se bat feliile cu bătătorul de lemn pentru şniţele, se lasă în frigider 1 oră.

Se curăţă ceapa, se toacă, se căleşte în ulei până devine transparentă. Se scurge uleiul în altă tigaie, iar ceapa se acoperă cu o linguriţă plină cu făină, se stinge pe foc cu vin şi puţină apă, se fierbe înăbuşit 1/4 oră după care se trece prin sită ca să se obţină un sos gros. Feliile de carne se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul scurs de la ceapă. Se pun în sos, se sărează şi se piperează, se fierbe mâncarea până când carnea se poate consuma. Şniţelul natur se serveşte cu legume fierte, salată de sezon şi vin alb.

Şniţel natur din carne de vacă sau mânzat cu smântână

4–6 p

1 kg carne de vacă, 1 pahar cu ulei, sare, 3 linguri cu făină, smântână

Se taie carnea felii subţiri, care se bat cu bătşniţelul şi se ţin la frigider 2 ore sau în congelator 1 oră, se scot, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc uşor pe ambele părţi. Se scot pe farfurie şi se pregăteşte sosul: făina rămasă se desface în apă rece şi se toarnă în uleiul în care s-a prăjit carnea. Se fierbe 10 minute, se adaugă smântâna, se sărează şi se condimentează după gust.

Se pun şniţele în sos şi se fierb acoperit 1/2 oră se împart în farfurii cât sunt fierbinţi, se servesc cu piure de cartofi, pâine uscată şi salată de sezon. Este potrivit un vin alb demisec.

Turnedo cu conopidă

6–8 p

1 kg muşchi de vacă, 1 franzelă, 4 linguri cu unt sau 1 ceşcuţă cu ulei, sare, 1 conopidă sau 250 g brocoli, 1 lămâie, 200 g caşcaval, 1 lingură cu muştar, sare

Se taie muşchiul felii groase de 2 cm, se bat cu lama cuţitului, se ung cu muştar şi se pun în congelator pentru a se frăgezi. Se scot după 1 oră, se prăjesc în unt încins, se întorc de mai multe ori ca să prindă o crustă aurie. Se scot într-o formă de sticlă incasabilă de Jena în care s-au pus la rând feliile de franzelă trase în unt. Fiecare felie de franzelă are deasupra câte o felie de muşchi (turnado: bucată de muşchi de vită rotund şi gros, servit pe felii de pâine, pregătite ca să fie servite fără tacâmuri), iar peste carne se pune conopida fiartă 20 minute şi scursă. Se rade caşcaval pe toată suprafaţa formei, se dă la cuptor pentru 1/4 oră ca să prindă crustă.

Se serveşte cald, cu vin alb. În locul conopidei se poate folosi brocolo.

Turnedo

4–6 p

1 kg muşchi de vacă sau mânzat, 1 franzelă, 4 linguri cu unt, 1 lingură cu muştar, sare, 2 linguri cu unt, 4 linguri cu făină, 1 cană cu lapte, piper măcinat (pentru sos alb)

Se taie muşchiul felii groase de 2–3 cm care se bat cu batşniţelul, se ung cu muştar şi se lasă 1 oră în congelator. Se scot, se sărează, se prăjesc în unt încins, se scot pe un platou. În untul rămas se rumenesc feliile de franzelă (atâtea felii de franzelă câte felii de carne sunt). Se unge o formă de sticlă incasabilă cu unt, se pun feliile de franzelă, deasupra fiecărei felii se pune o felie de carne, se acoperă cu sos bechamel (obţinut din unt înmuiat pe foc mic, amestecat cu făină, subţiat cu lapte şi condimentat cu piper măcinat) şi se pune forma în cuptor pentru 1/4 oră. Se trec feliile de franzelă în farfurii după ce s-au trasat pătrate în formă folosind un cuţit ascuţit: fiecare pătrat are franzelă, carne, sos alb.

Se serveşte cald. Este bun vinul alb.

Sărmăluţe în cuib de varză

6–8 p

1/2 kg carne de porc, 1/2 carne de vacă sau pasăre, 200 g slănină afumată, 1 felie franzelă, 2 cepe, 3 verze murate, 1/2 kg cârnaţi afumaţi, 1 ceşcuţă cu orez, sare, 1/2 l vin alb, 2 linguri bulion de roşii, 4–5 crenguţe de busuioc sau cimbru, piper

Se dă carnea prin maşina de tocat, se amestecă omogen, se pun peste ea: orezul ales şi spălat, felia de pâine înmuiată şi fărâmiţată, ceapa tocată, bulionul de roşii, sare şi piper măcinat. Amestecul se frământă cu mâna şi se lasă 1/4 piper măcinat. Amestecul se frământă cu mâna şi se lasă 1/4 oră la rece. Se spală varza foaie cu foaie, se lasă în apă rece 1 oră, se scurge, se taie bucăţi potrivit de mari (doar 2 verze). Partea mai tare a foii de varză se toacă, se pune într-o oală adâncă în strat gros. Se învelesc sărmăluţe mici cât o nucă în foi de varză, se aşază câte 4–5 pe o foaie mare de varsă cu felii de cârnat afumat, între ele. Foaia de varză se strânge ca o sarma uriaşă, se aşază pe stratul de varză tocată; se fac sarmale încontinuu până se termină carnea şi cârnaţii. Între straturile de sarmale se pun crenguţe de busuioc sau de cimbru şi felii de slănină afumată. Cuiburile de sărmăluţe se fierb cu apă caldă îndoită cu vin, se scad la cuptor 2 ore.

Se servesc fierbinţi cu mămăliguţă şi vin alb.

Sarmale moldoveneşti în cuib

6–8 p

1 kg carne în amestec (porc şi vacă; porc şi pasăre), 2 cepe, 1 felie franzelă, 200 g costiţă afumată, 1 ceşcuţă cu orez, 1/2 l de suc de roşii, 60–70 foi de viţă de vie, 1 varză mare, cimbru, piper, sare, 1 foaie dafin

Se trece carnea prin maşina de tocat, se pune în castron mare cu pâinea fărâmiţată, cepele tocate, orezul ales şi spălat, 1 cană cu suc de roşii, sare, piper măcinat şi cimbru fărâmiţat. Se frământă amestecul cu mâna umedă, se lasă la rece 1 oră.

Se spală varza, se scurge, se taie bucăţi mari, se lasă deoparte. Se opăresc frunzele de viţă (dacă sunt nemurate) sau se ţin în apă caldă 1/4 oră, se scurg, se taie în două pe direcţia codiţei. Se fac sărmăluţe mici în foi de viţă; se strâng 5–6 sărmăluţe într-o foaie de varză mare cu felii subţiri de slănină afumată între ele; se rulează foaia de varză, se aşază cuibul obţinut într-o oală mare, pe un strat de varză. Se fierb la foc potrivit 1 oră acoperite cu apă caldă, se adaugă sucul de roşii şi se scad la cuptor 1 oră.

Se servesc fierbinţi cu mămăliguţă şi vin alb

Sarmale cu carne de porc şi ciolan afumat

6–8 p

600 g carne proaspătă de porc, 1 ciolan afumat, 1 ceşcuţă cu orez, 2 linguri cu bulion, 2 cepe, 1 foaie dafin, 2 cartofi, 2 verze mari, crude sau murate, sare, piper

Se trece carnea proaspătă şi carnea afumată (care a stat în apă 3–4 ore) prin maşina de tocat împreună cu doi cartofi curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi felii. Se adaugă peste amestec cepele tocate (sarmalele cu ceapă prăjită devin nocive din cauza grăsimilor şi condimentelor), sare, piper măcinat şi bulionul de roşii. Se adaugă orezul ales şi spălat şi o ceaşcă mare de apă. Amestecul se frământă cu mâna 3–5 minute, se lasă la rece 1/4 oră. Se spală varza, foaie cu foaie, se scurge, se taie foile în 2–3 bucăţi şi se înfăşoară sarmalele: se pune umplutura la un capăt, se rulează partea umplută până se termină foaie de varză, se strâng capetele şi se aşază în oală mare în care s-a pus ciolanul afumat pe un strat de varză tocată. Se fierb sarmalele la foc potrivit acoperite cu apă caldă şi varză tocată. Se scad la cuptor. Se servesc fierbinţi cu mămăliguţă şi vin alb.

Sărmăluţe din carne de vacă

6–8 p

1 kg carne de vacă, 2 cepe, 1 ceşcuţă cu orez, sare, pătrunjel măcar, leuştean tocate împreună, 1 felie de pâine, 60 foi de viţă, 2 morcovi, 2 linguri cu bulion, 1/2 l vin alb, sare, piper măcinat

Se trece carnea prin maşina de tocat sau se toacă pe un fund de lemn cu o secure ascuţită. Se dau morcovii pe răzătoare mică, se toacă cepele şi se pun împreună cu carnea tocată. Se condimentează cu verdeaţă tocată în amestec, cu bulion de roşii, sare şi piper. Peste amestec se pune orezul ales şi spălat în 2–3 ape, se frământă cu mâna umedă 3–5 minute, se lasă amestecul la frigider.

Se opăresc cu apă clocotită frunzele de viţă crude (dacă sunt murate se ţin 10 minute în apă fierbinte, se scurg şi se folosesc) se taie în două pe direcţia codiţei şi se fac sărmăluţe mici care se fierb în apă cu vin alb. Se ţin 1 oră pe flacăra mică, după care se scad în cuptor. Se servesc fierbinţi, acoperite cu smântână sau numai cu ardei iute alături. Este potrivită mămăliguţa, iar vinul ideal este vinul alb demisec.

Cordon bleu cu muşchiuleţ de porc

6–8 p

1/2 kg muşchiuleţ de porc, 250 g caşcaval, 250 g şuncă presată sau jambon slab, sare, piper, 1 cană cu ulei, 4 linguri cu făină, 1 ou, 1 cană cu lapte sau cu sifon, piper măcinat, mărar şi pătrunjel tocate împreună

Se taie 8 felii din bucata de muşchi care se bat şi se subţiază până îşi dublează suprafaţa. Se sărează şi se piperează. Se taie 8 lefii subţiri de caşcaval şi 8 felii subţiri de şuncă sau jambon. Peste felia de muşchi se pune caşcavalul, apoi felia de şuncă, se rulează felia de muşchi şi se prinde la capete cu scobitori. Se trec rulourile prin făină apoi prin aluat subţire obţinut din ou, făină, lapte sau sifon şi piper măcinat şi se prăjesc în mult ulei. Se scot pe şerveţele, apoi se trec în farfurii lângă cartofi fierţi în coajă întregi.

Se serveşte totul cald, fără pâine sau cu puţină pâine de casă şi vin alb.

Muşchi de porc împănat cu cârnaţi

6–8 p

1 kg muşchi de porc, 200 g caşcaval, 1/2 kg cârnaţi afumaţi, sare, piper boabe, 1 ceşcuţă cu ulei, 1 pahar cu vin

Se spală muşchiul de porc, se usucă în prosop curat se crestează oblic şi se împănează cu cârnaţi subţiri şi bucăţi mici de caşcaval. Se prăjeşte pe toate părţile în ulei fierbinte (folosim o cratiţă largă) până capătă crustă aurie.

Se lasă în cratiţă, se adaugă vinul şi puţină apă, se sărează şi se piperează lichidul. Şi se pune cratiţa în cuptor sau se acoperă şi se lasă pe plită. Friptura este gata când pătrunde furculiţa uşor în carne. Se taie felii, se trece în farfurii, se aşază alături legume fierte şi scurse, stropite cu sos de friptură şi se serveşte totul cald, cu puţină pâine şi vin alb sec.

Comments are closed.