Categories

Retete cu peste

Iata cateva retete cu peste pentru zilele din post cu dezlegare la ulei, peste si vin:

Păstrăvi în faşă (4-6 pers.)
4-6 păstrăvi de 300-400 g fiecare, 1/2 kg morcovi, 2 cepe, 1 lămâie, 50 g margarină, seminţe de coriandru, sare, piper, 4-6 folii de aluminiu de 30/30 cm, 1 portocală.

Se curăţă păstrăvii de aripioare şi se eviscerează (se golesc de intestine), se spală în mai multe ape reci, se scurg pe o sită, apoi se sărează şi se piperează pe dinăuntru. Se ia o folie de aluminiu, se pune 1 păstrăv, se înconjoară cu morcov şi ceapă trecute pe răzătoare, se sărează peştele şi legumele, se stropesc cu zeamă de lămâie şi de portocală, se condimentează cu câteva boabe de coriandru şi deasupra se pun bucăţele de margarină. Se strâng capetele foliei, se rulează uşor pentru ca restul foliei să acopere peştele şi garnitura de legume, iar ruloul obţinut se pune într-o tavă mare. La fel se pregătesc păstrăvii rămaşi. Tava se pune în cuptorul fierbinte pentru 1/2 oră. Se scot, se trec pe farfurii, se servesc peştii fierbinţi, cu ruloul desfăcut pe jumătate. Alături: pâine proaspătă şi vin alb sec.

Peşte alb cu garnitură de legume şi ciuperci (6-8 pers.)
1 1/2 kg peşte alb (ştiucă, cod, şalău, macrou), 1 kg cartofi, 1/2 kg morcovi, 1/2 Kg ciuperci mici (sau hribi diferit coloraţi), 1 ceşcuţă cu ulei, 1 lingură cu Delikat, sare, piper boabe, 1/2 lămâie, mărar şi busuioc tocate împre­ună.

Se curăţă legumele de coajă, se spală, se taie felii, se spală din nou, se pun într-o tavă cu pereţi înalţi în straturi sau amestecate. Deasupra lor se pun ciupercile fără codiţe, spălate şi tăiate jumătăţi (sau lăsate întregi), se stropesc cu ulei, se sărează, se pun boabe de piper şi puţin Delikat. Se acoperă cu apă încălzită, se pune tava în cuptorul cald pentru 1 oră şi se frig la cuptor la foc potrivit. Se curăţă peştele se solzi, se goleşte de intestine, se taie în două, se pune la fiert în apă cu boabe de piper, sare şi Delikat. Se scoate după 1/2 oră de fierbere la foc mic, se scurge, se porţionează şi se aşază în farfurii cu feliuţe sau romburi mici de lămâie deasupra. Alături se pun legumele din cuptor care se acoperă cu mărar şi busuioc tocate împreună.
Se serveşte mâncarea caldă, cu pâine puţină şi vin alb sec.

Peşte la grătar (4-6 pers.)
4-6 caraşi mari sau cod fără cap, sare,  piper măcinat, 1 lămâie, 2 linguri cu ulei, pătrunjel tocat, usturoi.

Se curăţă peştele de solzi, se goleşte, se spală în mai multe ape şi se şterge fiecare peşte cu un prosop curat, apoi se sărează, se piperează şi se unge cu ulei. Se taie o coală de pergament în trei părţi egale, se pun câte 2 peşti pe coală, aceasta se strânge la capete cu clame de metal ca să formeze un plic închis. Se pun peştii pe grătarul aragazului cu o tavă plină cu apă dedesubt, se dă focul mare şi se frig peştii 1/2 oră. Se scot pe farfurii, se stropesc cu zeamă de lămâie şi cu sos de usturoi şi se servesc calzi, cu garnitură de legume fierte şi verdeaţă tocată deasupra. Lângă pâine proaspătă şi vin alb demisec.

Plachie de peşte (4-6 pers.)
1 crap sau 2-3 caraşi, 2 linguri cu făină, sare, 1 ceaşcă mare cu ulei, 4 cepe mari, 1 pahar cu vin alb sau roşu, 1 foaie de dafin,1/2 lămâie, 2 linguri cu bulion de roşii, pătrunjel şi mărar tocate împreună.

Se curăţă peştele de solzi şi aripioare, se goleşte, se spală în mai multe ape, se înlătură capul şi se crestează de-a lungul spatelui. Se scoate fileul, se taie bucăţi, se sărează şi se lasă 1/4 oră să stea deoparte. În acest timp se curăţă cepele, se taie în formă de peştişori, se presară cu sare. Peştele se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei încins, se scoate pe farfurie, se lasă la cald. Uleiul se scurge în altă cratiţă mai mare şi se căleşte ceapa (care a fost spălată cu apă rece) până când devine transparentă. Se pune un amestec de apă cu boabe de piper şi restul de făină (dacă e cazul). Sosul obţinut se fierbe 10 minute, apoi se pune peştele şi se continuă fierberea până când mâncarea scade uşor. Se adaugă felii de lămâie, se mai fierbe plachia 5 minute, se stinge focul. Se serveşte rece, cu pâine proaspătă şi cu vin alb demisec.

Ragout de crap, şalău sau somn (6-8 pers.)
1 crap mare, 1/2 somn mijlociu sau 1 1/2 kg somn, 3 linguri cu ulei, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mică, 1 ceşcuţă cu apă, 2 ceşcuţe cuvin roşu, 2 foi de dafin, 300 g ciuperci mic, sare,
piper boabe.

Se curăţă peştele de solzi şi aripioare, se goleşte de intestine, se spală şi se crestează pe spate ca să se obţină fileuri. Se taie felii fiecare bucată de peşte, se sărează şi se lasă cât se pregăteşte sosul: ceapa, ţelina şi pătrunjelul se taie julien (beţişoare) şi se călesc în ulei până când ceapa devine transparentă. Atunci se adaugă apă şi 2 părţi de vin roşu, se pune sare, se adaugă piper boabe şi se fierbe acoperit 10 minute. Se omogenizează amestecul cu o lingură de lemn, se aşază fileurile de peşte şi se condimentează cu două foi de dafin. Se fierbe mâncarea 20 minute, se răceşte şi se scoate peştele pe un platou. Legumele se trec prin sită şi sosul se toarnă peste peşte. Se serveşte cu ciuperci întregi fierte în apă cu sare şi zahăr, bine scurse şi trecute prin ulei fierbinte 2-3 minute. Alături se serveşte pâine proaspătă integrală. Vinul potrivit: alb, sec.

Scrumbii cu sos a la grec (4-6 pers.)
4-6 scrumbii mijlocii, 2 linguri cu ulei, 1 lămâie, 1 cană cu sifon, 2 legături de pătrunjel, sare, piper măcinat.

Se curăţă scrumbiile (se golesc, se scot capetele, se spală, se sărează şi se lasă pe o farfurie 1/4 oră), se aşază într-o tavă largă, care se umple pe jumătate cu apă, se adaugă 2 linguri pline cu ulei, 6-8 tije de pătrunjel cu frunze, sare şi piper boabe, se pune tava în cuptorul cald pentru 1/2 oră. Se trec în farfurii când sunt gata şi se acoperă cu un sos făcut din sifon, zeamă de lămâie, sare şi piper măcinat. Se presară cu pătrunjel verde tocat şi se servesc calde, cu pâine proaspătă. La peşte este potrivit vinul alb.

Şalău cu garnitură de orez (4-6 p)
6-8 fileuri de şalău, 1 lămâie, 1 ceapă, sare, oţet, piper boabe,
1 ceşcuţă cu ulei, 1 pahar cu vin alb, pătrunjel, 1 cană cu orez,
3 căni cu supă de zarzavat, 300 g ciuperci.

Se pun fileurile în soluţie de marinat (apă, 3-4 linguri cu oţet, sare, piper boabe) cât să le acopere. Se curăţă ciupercile, se spală în mai multe ape, se pun în cratiţă cu capac să se prăjească în ulei împreună cu 1 ceapă tocată şi pătrunjel tocat fin. După 20 minute se pune vinul peste ciuperci şi se continuă fierberea 10 minute, se adaugă fileurile de peşte şi se fierb încă 20 minute cu vasul acoperit. Din orez şi supă de zarzavat se pregăteşte garnitura: orezul se alege, se spală, se căleşte cu puţin ulei, se stinge cu supă şi se fierbe la foc mic 1/2 oră. Fileurile de peşte se scot pe platou, se înconjoară cu orez şi ciuperci, se servesc toate calde, cu pâine proaspătă şi vin alb demisec.
Şniţel de somn (6-8 pers.)

2 kg somn, 4 linguri cu ulei, 4 linguri cu făină, sare, piper măcinat, 1 lămâie, pătrunjel verde, boia dulce de ardei.

Se curăţă somnul, se taie pe spate pe toată bucata care se găteşte, se desprinde carnea, se taie felii groase de 3-4 cm. Se face un sos din ulei, sare, piper măcinat şi boia dulce, se trec feliile de somn prin sos, se tăvălesc prin făină şi se pun pe grătar. Grătarul se pune pe jar sau se aşază în aragaz cu o tavă cu apă dedesubt. Se frig până când peştele se rumeneşte. Se scot feliile de peşte pe platou, se înconjoară cu feliuţe subţiri de lămâie, se decorează cu pătrunjel verde – tije cu frunze – care au fost prăjite în ulei, şi se serveşte cald, cu pâine proaspătă şi vin alb.

Comments are closed.